Revalidatiezwemmen in De Fakkel

Sport en Welzijn (SenW) en twee lokale fysiotherapiepraktijken zijn gestart met het aanbieden van revalidatiezwemmen. De maanden september en oktober zijn een pilot en wordt er gekeken of de nieuwe activiteit aanslaat. Het revalidatiezwemmen is voor mensen die net geopereerd zijn aan heup, knie, of enkel, bijvoorbeeld na een operatie waarbij er een ‘nieuwe knie’ is geplaatst. Ook sporters die bijvoorbeeld een voorstekruisband- of meniscusoperatie hebben ondergaan zijn welkom.

Fysiotherapie wordt ingezet als revalidatie. In groepsverband van ongeveer 4 tot maximaal 10 personen wordt er gerevalideerd om zo snel mogelijk weer mobiel te zijn. Het water wordt als medium gebruikt om al in een vroeg stadium na de operatie, naast de reguliere behandeling, verder en sneller te kunnen revalideren. Het doel van het revalidatiezwemmen is het verbeteren van het looppatroon, spierversterking, balanstraining, verbetering van mobiliteit. Daarnaast is het sociale aspect belangrijk: met lotgenoten samen oefenen in een ontspannen sfeer. In verwarmd water onder deskundige leiding zal het zelfvertrouwen in eigen kunnen bij de deelnemers versterkt worden. U kunt uiteraard pas deelnemen als de operatiewond volledig genezen is.

Zodra de belastbaarheid van de patiënt toeneemt en de patiënt het revalidatiezwemen niet meer als zodanig nodig heeft, stopt de behandeling in het water. De fysiotherapie kan indien nodig bij de eigen therapeut gewoon doorgaan. Als de patiënt revalidatiezwemmen leuk vindt, kan deze ook doorstromen naar de grotere Aqua Therapie groepen die al enkele jaren met succes draaien in het zwembad.

Programmering

Elke maandag van 14.00 tot 15.00 uur is het subtropisch recreatiebad van zwembad de Fakkel speciaal gereserveerd voor het revalidatiezwemmen. Loopt u nog met 1 of 2 krukken? Geen probleem, u kan tot aan het water komen. Alle voorzieningen, zoals rolstoelen, rollators en een tillift, zijn aanwezig om u veilig in of bij het water te krijgen. De behandeling wordt gegeven door ervaren fysiotherapeuten. Daarnaast is er zwembadpersoneel aanwezig om alles in de gaten te houden en waar nodig te assisteren.

Entree

De behandelingen worden vergoed door de zorgverzekering. De entree van het zwembad bedraagt € 4,35 per keer. De uitvoerende praktijken zijn Fysiotherapiepraktijk Westenberg en Fysiotherapiepraktijk Crezee – Louter – Den Ouden. Bent u onder behandeling bij een andere fysiotherapiepraktijk? Ook dan kunt u gewoon meedoen. De beide praktijken zijn erg te spreken over de nieuwe activiteit. “Behandeling in het water kan net dat extraatje geven in het gehele revalidatieproces. Deze behandelmethode is een aanwinst voor onze praktijk”, vindt fysiotherapeut Marianne Westenberg. Deef Kuiper, leidinggevende van De Fakkel is ook blij met de nieuwe activiteit. “We vinden het belangrijk dat iedereen terecht kan in het zwembad, dus ook deze doelgroep”.

Meer informatie

Bent u net geopereerd en wilt u onder deskundige begeleiding revalideren in het water? Neem dan contact op met de betreffende fysiotherapiepraktijken. Fysiotherapiepraktijk Westenberg 0180 – 463 652 of Fysiotherapiepraktijk Crezee-Louter-den Ouden 0180 – 424 340. Meer informatie ook verkrijgbaar bij Jesper Lagendijk van SenW via 0180 – 432 350 of Jesper.Lagendijk@senw-ri.nl.